tisdag 1 oktober 2013

Ademir Zilic - Min kandidatur till Europaparlamentsvalet 2014

Vem är jag?


Mitt namn är Ademir Zilic, 23 år gammal och student vid Linköpings Universitet. Jag studerar på masterprogrammet International and European Relations, sista året. Utanför studentlivet är jag politiskt aktiv i Liberala Ungdomsförbundet där jag sitter som distriktsordförande för Östergötland. Dessförinnan var jag ordförande för Liberala Studenter Linköping. Under min tid som ordförande för LUF Östergötland har jag lyckats sätta Europeiska Unionen på dagordningen, fått medlemmar intresserade av ämnet och skapat en högre grad av engagemang inom området. Det här är en konsekvens av det faktum att jag tror EU står inför ett stort framtida hot då dagens ungdomar inte ser lösningen på sina problem i EU-parlamentet och därför väljer i allt högre grad att inte ens rösta när det är val till denna demokratiska institution. 
Under verksamhetsåret 2012-2013 satt jag dessutom som ledamot i Liberala Ungdomsförbundets utrikespolitiska arbetsgrupp. Vi var ansvariga för att se över och föreslå förändringar inom LUF:s utrikespolitiska linje. Det här var väldigt givande, då man både fick bidra till att förbättra LUF, men också fick mycket kunskap tillbaka från LUF.
Jag pratar fem språk flytande. Dessa är svenska, bosniska, kroatiska, serbiska och engelska. 

Vad vill jag?


Nedan följer några områden som jag anser att Europa måste bli bättre på och vad jag därför vill driva i EU. Prioritering kommer ligga på mänskliga rättigheter, demokrati, utvidgning och fredsprojektet EU.

Mänskliga rättigheter och demokrati

EU ska vara ledande inom och ta hand om mänskliga rättigheter och demokratin både på hemmaplan och bortaplan. Oavsett var någonstans man befinner sig ska Bryssel tala med en klar och fast röst för allas rätt till demokrati, utbildning, frihet, liv och hälsa. Därför vill jag att EU tar fram ett regelverk för MR/demokrati för unionens medlemmar. Det här kan se likadant ut som de demokratiska villkoren i Köpenhamnskriterierna som ett kandidatland måste uppfylla innan det får gå med i unionen. Kan vi få till ett finanspolitiskt regelverk för att rädda eurons framtid, så kan vi få fram ett MR/demokrati-regelverk för att rädda unionens framtid. Jag vill sedan se en årlig kontroll av medlemsstaterna och hur de uppfyller detta MR-nätverk. Grovt misslyckande ska kunna leda till uteslutning ur EU, och därmed även EU-finansiering. Idag vet vi att de flesta länder som slarvar med mänskliga rättigheter oftast är de som skulle klara sig svårt utan EU-finansiering. Det är länder som Ungern, Italien, Grekland etc. Länder som drabbats hårt av finanskrisen och även värderingskrisen då extremhögern gått starkt framåt. Det här är ett fantastiskt redskap som EU har för att bland annat tvinga fram respekt för mänskliga rättigheter i medlemsstaterna.

Utvidgningen

Utvidgningen måste fortsätta. Det är EU:s starkaste "demokratiseringsvapen" när det gäller länderna på Västra Balkan. 20 år har gått sedan de blodiga krigen under 90-talet och mycket har förändrats. Mycket tack vare EU-finansierade projekt, knutna till medlemskapsvillkor och villkor om att uppfylla reformer innan pengarna kommer. Bland annat har den väldigt viktiga försoningsprocessen varit möjlig tack vare EU-vägledning. Den ska fortsätta och EU ska givetvis fortsätta med att bistå den. Vi har dessutom en "demokratisk skyldighet" att hjälpa länderna på Västra Balkan, där stödet till EU-medlemskap ligger på minst 60 % bland befolkningen, i deras svåra väg mot medlemskap. Kroatien gick med 1 juli 2013 och det var historiskt. Ord kan inte beskriva hur lycklig jag var den kvällen och än idag. Ett land som var i ett öppet krig för bara 20 år sen är idag med i världens mest lyckade och största fredsprojekt. Fantastiskt. Och denna framgångssaga ska givetvis utvidgas på Bosnien-Hercegovina, Serbien, Montenegro, Makedonien, Kosovo och Albanien så snart som möjligt, så snabbt de uppfyllt medlemskapsvillkoren.

Ungdomsarbetslösheten

EU ska göra mer för unionens unga medborgare. Den höga ungdomsarbetslösheten i unionen har skadat ungdomarnas omdöme om EU:s institutioner, däribland parlamentet. Det här är en av anledningarna till att man oftast inte går ut och röstar under EP-val. Ett riktigt allvarligt hot mot framtidens EU. Vi måste visa ungdomarna att det finns hopp om en bättre framtid och att EU spelar en viktig roll i utvecklingen mot en bättre framtid.

Värderingskrisen

Värderingskrisen måste bekämpas. Det är oacceptabelt att islamofobiska, antisemitiska, homofobiska, antiziganistiska krafter sprider skräckpropaganda i EU:s medborgare och på så sätt försöker slänga tillbaka Europa till den tid då EU inte fanns. En mörk tid, fylld med militära konflikter, folkmord, etniska rensningar och tvångsförflyttningar av hela folkgrupper. Tiden innan 1945. Nej, ett sådant Europa kommer jag aldrig att acceptera. Tar vi inte tag i problemet idag så kan det vara försent imorgon. Min erfarenhet från forna Jugoslavien och speciellt mitt forna hemland Bosnien-Hercegovina säger mig exakt samma sak. Ett område som fick återuppleva det övriga Europa lämnat bakom sig 1945 – krig, koncentrationsläger, folkmord, etnisk rensning, massvåldtäkter och tvångsförflyttning av etniska grupper. Allt detta på grund av nationalistiska och fascistiska grupper som ”återupplivades”. Dessa ondaste former av ideologi har aldrig dött, de ligger bara under ytan och väntar på sina 5 minuter. Jag kommer aldrig tillåta dessa 5 minuter. Aldrig mer.

Europeiskt ”FBI”

En gemensam specialiserad polisstyrka bör införas. Ett "europeiskt FBI" måste till om vi ska kunna hantera den allt mer växande internationella organiserade brottsligheten på vår kontinent. Den som slukar miljarder varje år i Europa och världen. Den måste vi bekämpa på ett så effektivt sätt som möjligt. Ett polissamarbete i form utav ett "europeiskt FBI" skulle göra det enklare för Europas polisstyrkor att komma åt dessa kriminella överstatliga ligor. Kriminaliteten samarbetar överstatligt, nu är det dags för polisen att göra detsamma, i Europa.

Bevara euron

Den gemensamma valutan euron är så mycket mer än bara ett ekonomiskt monetärt samarbete mellan de flesta av EU:s medlemmar. Euron har en viktig politisk betydelse som bidrar till fredsprojektet EU. Genom euron har vi skapat ett ömsesidigt beroende i Europa där solidaritet, fredliga lösningar på politiska konflikter och samarbete inte har något alternativ. Man går helt enkelt inte in och ockuperar ett land om det har samma valuta för där finns så pass stort ekonomiskt och politiskt beroende av stabilitet. Därför vill jag arbeta för att rädda euron och stärka den genom att ett tydligt finanspolitiskt regelverk kommer till och att det följs upp riktigt noggrant av dess medlemmar. På lång sikt vill jag även att Sverige ansluter sig till eurosamarbetet.

Frihandel

Ett frihandelsavtal håller på och förhandlas fram med USA just nu och det här måste man prioritera. Det frihandelsavtalet, om förhandlingarna går bra och avtalet träder i kraft, kommer att generera miljoner till den europeiska arbetsmarknaden och ekonomin. Exakt vad vi behöver just nu då vi går igenom den värsta finanskrisen sedan 1930-talet. Mer frihandel med omvärlden och speciellt med vår viktigaste och största handelspartner USA.

Den gemensamma utrikespolitiken

EU ska ekonomiskt och politiskt stödja demokratiseringen och skyddet för mänskliga rättigheter i världen på ett effektivt sätt. EU ska dessutom snabbt kunna, med en enad röst, agera när humanitära katastrofer (som t.ex. krig och olika naturkatastrofer) inträffar runtom i världen. Vi ska bistå befolkningen i de utsatta områden och hjälpa återhämtningen så bra som möjligt. Vi måste visa att solidariteten inte stannar vid unionens yttre gräns. Den sträcker sig längre än så och det vill jag kämpa för i Europa. Vi måste även våga visa tänderna mot stater som bryter mot mänskliga rättigheter, oavsett om vi talar om Nordkoreas arbetsläger, Rysslands homofobiska politik eller Burmas etniska rensning av landets muslimska minoritet. EU ska högt och tydligt alltid markera för demokratin och de mänskliga rättigheter som vår union bygger på.

Federation och decentralisering

En gång i tiden, när USA:s ursprungliga 13 delstater började kämpa för sin frihet från Storbritannien, trodde ingen att en federation skulle vara möjlig. Samma sak trodde man fram till amerikanska inbördeskriget 1861-1864. Tankegångarna var ungefär ”nordstaterna och sydstaterna är alldeles för olika för att leva tillsammans i en federation”. Det visades vara grovt fel och idag är USA världens stormakt. Europas Förenade Stater kan också gå den vägen. Jag är helt övertygad om att Europa kan samarbeta inom ramen som en riktig federation med riktig decentralisering. Det här innebär, anser jag, att de stora frågorna som kräver internationellt samarbete och som ligger i vårt gemensamma intresse ska beslutas på EU-nivå. Här ingår givetvis inte snuset. Låt medlemsstaterna, precis som de amerikanska delstaterna, reglera småsakerna själva. Europas Förenade Stater är möjligt och den bästa garantin mot framtida konflikter på den europeiska kontinenten. Det här är värt och kämpa för.

Den fria rörligheten – Schengenavtalet

En av EU:s största fördelar är den fria rörligheten som människor får njuta av. Den får inte inskränkas, förhindras eller stoppas. Vi måste värna om den fria rörligheten. Schengensamarbetet har bidragit oerhört mycket till ökat samspel mellan Europas folk och därmed ökad förståelse för det multikulturella enade Europa. Det här måste bevaras och förstärkas. Schengenavtalet och den fria rörligheten kan vi aldrig kompromissa bort.


Det här är några utav de viktigaste områden jag vill driva i Europa om jag får förtroendet för det. Fredsprojektet, ekonomiska organisationen och politiska unionen EU står hotat på grund av finanskrisen och värderingskrisen. Om vi inte gör något idag, så kan det vara försent imorgon.

Tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar